Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Oman takapihan pitäisi olla viihtyisä paikka, jossa haluat viettää aikaa etenkin kesällä. Suomessa kesä on lyhyt, ja voit ottaa täyden hyödyn irti kesäisistä illoista ja raikkaista aamuista, kun takapiha on viihtyisä ja miellyttävä. 

Joskus voi kuitenkin olla vaikeaa keksiä ideoita takapihan suunnitteluun. Tässä artikkelissa olemme listanneet muutamia ideoita, jotka voivat auttaa sinua luomaan uniikin ja mukavan takapihan. 

Voit hyödyntää takapihalla esimerkiksi pöytiä, penkkejä, riippumattoja ja kasveja. Takapihan voi myös koristella vuodenaikojen mukaan, ja esimerkiksi joulun alla jouluvalot tuovat mukavasti valoa ja piristystä pimeneviin iltoihin.

Takapiha kotoisammaksi: kokeile näitä neuvoja

Oli sinulla sitten pieni tai suuri takapiha, voit tehdä siitä kotoisan ja kutsuvan lisäämällä takapihallesi esimerkiksi kasveja, riippukeinuja, valoja, pöytiä ja paljon muuta mukavaa. Seuraavaksi katsomme muutamia ideoita, joita voit hyödyntää suunnitellessasi omaa takapihaa ja sen uudistamista.

1. Kotoperäiset kasvit tai pölyttäjäkukat

Olet varmasti kuullut pyrkimyksistä suosia kotoperäisiä puutarhoja, joissa etusijalle asetetaan alueella luontaisesti kasvavat kasvit ja kukat. Tämä on ympäristön kannalta parempi vaihtoehto, koska sinun ei tarvitse käyttää niin paljon aikaa kasteluun ja maan ja lannoitteen säätämiseen. Se on myös yleensä parempi vaihtoehto mehiläisille, perhosille ja muille pölyttäjille. 

2. Yrtti- tai vihannespuutarha

Jos sinulla on tilaa takapihallasi, voit käyttää tilaisuutta hyväksesi ja istuttaa vihanneksia tai yrttejä. Istuta erilaisia yrttejä ja vihanneksia, joita käytät säännöllisesti (tai joita haluaisit käyttää säännöllisesti) ja sinulla on aina satoa valmiina. Panosta helposti kasvatettaviin kasveihin, kuten minttuun, timjamiin tai tomaatteihin. Rakenna kohopenkkejä tai sijoita valmiisiin kohopenkkeihin, jos haluat helpommin hallittavaa puutarhanhoitoa.

3. Puutarhapöytä ja -tuolit

Takapihalle on hyvä suunnitella myös istumapaikka, jossa voit esimerkiksi viettää iltaa tai nauttia aamukahvista. Puutarhapöytä ja siihen sopivat tuolit antavat mahdollisuuden rentoutua takapihalla ystävien kanssa tai itsekseen.

Hyvä puutarhapöytä löytyy esimerkiksi netistä. Hobbyhall.fi-verkkokaupasta löydät erilaisia puutarhapöytiä ja niihin sopivia säänkestäviä tuoleja.

4. Nuotiopaikka

Nuotiopaikka takapihallasi muuttaa kodin heti paikaksi, jossa kaikki haluavat viettää aikaa. Voit joko rakentaa nuotiopaikan pihallesi tiilistä tai kivistä tai voit harkita siirrettävää nuotiopaikkaa, jonka voit siirtää takapihallesi, etupihalle tai minne tahansa. Nuotiolla voit paistaa makkaraa tai vaikka vaahtokarkkeja.

5. Riippumatto

Mikään ei kieli rentoutumisesta niin kuin riippumatto, johon voit köllähtää hyvän kirjan kanssa kevyen tuulen puhaltaessa. Riippumaton voi ripustaa myös pienelle takapihalle, ja siitä voivat nauttia niin lapset kuin aikuiset. Sellaisen voi tilata netistä, ja saatavilla on monia erilaisia vaihtoehtoja.

5. Aurinkovarjo

Jotkut puutarhapöydät ovat saatavilla aurinkovarjoa varten tarkoitetulla reiällä, jonka läpi voit laittaa aurinkovarjon pidikkeen. Se suojaa koko pöytää, ja voit istua kesällä varjossa poissa auringosta. Se pitää sinut myös kuivana kevyellä sadesäällä.

6. Kesäkeittiö

Kesäkeittiö auttaa sinua viettämään enemmän aikaa ulkona lämpimimpinä kuukausina. Se auttaa myös pitämään kodin sisätilat siistinä järjestäessäsi ulkokutsuja ja grillijuhlia. Lisää kesäkeittiöön jääkaappi, grilli, kaapistot ja runsaasti pöytätilaa varmistaaksesi, että sinun ei tarvitse laittaa ruokaa sisätiloissa, kun ystäväsi ja perheesi nauttivat ulkoilmasta.

7. Viihtyisä lukunurkka

Muuta takapihasi trooppiseksi paratiisiksi suojatulla lukunurkkauksella, josta voit nauttia kaikenlaisessa säässä. Täytä nurkkaus runsailla tyynyillä tai mukavilla lukutuoleilla, jotta innostat kaikkia viettämään enemmän aikaa kirjojen parissa. Voit nauttia lämpimästä teestä lukiessasi kirjaa esimerkiksi kesäsateen aikana.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *